Wynik finansowy - czynniki i zdarzenia z wpływami na wielkość

Strona główna 4. Aktualna i przewidywana sytuacja finansowa Wynik finansowy - czynniki i zdarzenia z wpływami na wielkość

Wynik finansowy oraz podstawowe czynniki i nietypowe zdarzenia mające wpływ na jego wielkość

Zysk brutto ze sprzedaży za 2016 rok wyniósł 89,1 mln złotych. Rentowność brutto ze sprzedaży w porównaniu do 2015 roku wzrosła o 1,3 punktu procentowego i wynosiła 9,6%.

Koszty sprzedaży w 2016 roku wynosiły 2,6  mln  złotych i w stosunku do 2015 roku spadły o 1,3 mln złotych, tj. o 33,6%. Poziom kosztów sprzedaży w kolejnych latach był skorelowany z poziomem przychodów ze sprzedaży i w analizowanych okresach ich udział w przychodach ze sprzedaży kształtował się na zbliżonym poziomie.

Koszty ogólnego zarządu w 2016 roku wynosiły 15,3 mln złotych i w porównaniu do 2015 roku wzrosły o 2,2 mln złotych, tj. o 17,1%. Wzrost kosztów ogólnych w znaczącym stopniu wynika z przeniesienia zadań zarządzania i administracji majątkiem Spółki ze zlikwidowanego podmiotu zależnego KONIP Sp. z o.o. W 2016 roku udział kosztów ogólnego zarządu w przychodach ze sprzedaży wyniósł 1,7%, a w 2015 roku 1,1%. Udział kosztów ogólnego zarządu w przychodach ze sprzedaży w porównywalnym okresie wzrósł o 0,6 punktu procentowego.

W 2016 roku  pozostałe  przychody  operacyjne  stanowiły kwotę 15,6 mln złotych i były niższe od przychodów osiągniętych w 2015 roku o 4,1 mln złotych, tj. o 20,9%.

W 2016 roku pozostałe koszty operacyjne osiągnęły wartość 30,7 mln złotych i były niższe od kosztów poniesionych w 2015 roku o 12,9 mln złotych, tj. o 29,7%.

Za 2016 rok Spółka osiągnęła zysk z działalności operacyjnej w wysokości 56,1 mln złotych, który był niższy o 3,3 mln złotych od zysku uzyskanego w 2015 roku (tj. o 5,6%). W 2016 roku rentowność na działalności operacyjnej wyniosła 6,0% i w stosunku do 2015 roku wzrosła o 1,1 punktu procentowego.

W 2016 roku przychody finansowe wyniosły 10,2 mln złotych i były wyższe od osiągniętych w 2015 roku o 7,0 mln złotych. Przychody te stanowiły: dywidenda otrzymana tytułem posiadanych udziałów w spółkach zależnych, stowarzyszonych i pozostałych w kwocie 5,7 mln złotych, zysk ze sprzedaży aktywów finansowych w kwocie 3,7 mln złotych oraz zysk z likwidacji aktywów finansowych w kwocie 0,8 mln złotych.

W 2016 roku koszty finansowe wyniosły 2,2 mln złotych i były niższe od poniesionych w 2015 roku o 1,4 mln złotych, tj. o 37,4%. Koszty finansowe stanowiły odsetki od kredytu w wysokości 1,1 mln złotych, prowizje od kredytów bankowych wynoszące 1,0 mln złotych i odsetki od leasingu w wy- sokości 0,1 mln złotych.

Zysk brutto przed opodatkowaniem za 2016 rok wynosił 64,1 mln złotych i był wyższy od osiągniętego w 2015 roku o 5,1 mln złotych, tj. o 8,5%. W 2016 roku wskaźnik rentowności brutto wynosił 6,9% i w stosunku do 2015 roku wzrósł o 2,0 punkty procentowe.

Wynik finansowy roku  2016  zamknął  się  zyskiem  netto w kwocie 53,1 mln złotych.
W odniesieniu do 2015 roku wzrósł o 5,9 mln złotych (czyli o 12,6%).
Wskaźnik rentowności netto w 2016 roku wynosił 5,7% i wzrósł o 1,8 punktu procentowego w stosunku do 2015 roku.

Główne pozycje sprawozdania z całkowitych dochodów
Główne pozycje sprawozdania z całkowitych dochodów
Main items of the statement of comprehensive income
20162015Zmiana